Airsoft is een intensieve sport die hard groeit binnen Nederland. Het vervoeren van je airsoft replica’s moet dan ook zorgvuldig gebeuren in een geschikte wapenkoffer of wapen foudraal.
Het spreekt voor zich dat een airsoft apparaat wat zodanig op een echt wapen lijkt niet zomaar in het straatbeeld dient te verschijnen. Het wekt voor omstanders mogelijk een gevoel van angst en gevaar op wat totaal niet de bedoeling is. Daarom zijn er regels omtrent het vervoeren van airsoft replica’s binnen Nederland waar eenieder die zich met airsoft bezighoud aan dient te houden. In deze blogpost leggen we dan ook onze visie uit wat het belang is van het airsoft replica zorgvuldig te vervoeren in bijvoorbeeld een wapenkoffer.
Laten we allereerst even beginnen met een stukje inleiding over het vervoeren van je airsoft replica, wat mag wel en wat mag niet.
Sinds de wetswijziging in 2013 is het toegestaan om onder strikte voorwaarden een airsoft replica te bezitten om de airsoft sport te beoefenen, dat geeft echter geen vrijbrief om je replica mee te nemen naar je schoonmoeder, maatje, of sociale gelegenheid naar eigen keuze.
Wanneer mag je een airsoft replica vervoeren?
Hiervoor quoten we even een stukje uit de wet en regelgeving wat meteen een stuk duidelijkheid geeft wanneer wel en wanneer je een airsoft replica niet mag vervoeren.
Artikel 17a
1. Van het verbod in artikel 13, eerste lid, van de wet wordt vrijstelling verleend voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband aan personen die ten minste de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en door middel van een bewijs van lidmaatschap kunnen aantonen lid te zijn van een door de Minister erkende airsoftvereniging.
2. De vrijstelling ingevolge het eerste lid geldt voor het vervoeren slechts langs de weg en het tijdsbestek welke redelijkerwijs voor het vervoer zijn geboden voor:
a. het vervoeren tussen de woning en de schietvereniging;
b. het vervoeren tussen de woning en door de airsoftvereniging, bedoeld in het eerste lid, aangewezen bijeenkomsten en beurzen in het kader van de airsoftsport of voor de airsoftsport te gebruiken wedstrijdterreinen;
c. het vervoeren tussen de woning en de erkende wapenhandelaar;
d. het vervoeren van en naar de landsgrens teneinde een airsoftapparaat te doen binnenkomen of uitgaan.
Bron: NABV
Gebruik van een wapenkoffer voor vervoer van je airsoft replica
Een airsoft replica leg je niet zomaar op je achterbank in de auto, en ga je niet zomaar even mee nemen in het openbaar vervoer.
Ook daar zijn regeltjes voor. Het gebruik van een geschikte wapenkoffer of wapen foedraal is dan erg belangrijk.
Enkele richtlijnen:
- Leg je wapenkoffer of foedraal indien mogelijk altijd in je kofferbak i.p.v. je achterbank.
- Zorg dat je airsoft replica ongeladen in je wapenkoffer zit (magazijnen eruit, batterijen eruit, loop leeg).
- Indien mogelijk je magazijnen en batterijen/gas in gescheiden tas, bijvoorbeeld rugzak.
- Sluit je wapenkoffer of foedraal af met bijvoorbeeld een hangslotje.
Het spreekt voorzich dat als je je airsoft replica vervoert ten alle tijde je NABV pas bij je draagt, of indien je als airsoft speler in het buitenland deelneemt aan een airsoft evenement in Nederland je vrijstelling uitgeprint bij hebt. Mocht je aangehouden worden dan kun je ten alle tijde aantonen dat je legaal je airsoft replica’s vervoert.
Verschillende soorten wapenkoffers en foedralen
Wapenkoffers en foedralen heb je in allerlei soorten, maten en hedendaags ook kleuren.
Je kan dus je wapenkoffer op je camouflage style afstemmen als het ware.
Voor slechts een paar tientjes heb je vaak al een geschikte wapenkoffer of foedraal waarmee je verantwoordelijk je airsoft replica’s vervoert.
Hieronder vind je enkele voorbeelden:
Kortom, vervoer je airsoft replica veilig en verantwoordelijk in een wapenkoffer 😉
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.