We bespreken de GFG33 A1, een replica van de Steyr AUG A1. De AUG valt van zichzelf al op door het futuristische ontwerp, en dit exemplaar is nog indrukwekkender doordat hij is voorzien van een modern camouflagepatroon. Tijd om dit betaalbare apparaat van GFC Guns eens van dichtbij te bekijken.
De Steyr AUG is in 1977 in Oostenrijk geïntroduceerd en was een van de eerste succesvolle bull-pup wapens. De AUG A1 is een verbeterd ontwerp uit 1982. Karakteristiek aan bull-pup apparaten is dat het magazijn achter de trekker zit en de systeemkast geïntegreerd is in de kolf. Hierdoor is het wapen compacter zonder in te hoeven leveren op de lengte van de loop; de binnenloop van deze replica heeft namelijk een lengte van 510 mm terwijl het apparaat zelf slechts 806 mm lang is. Deze besparing in lengte en gewicht maakt dit een goed allround apparaat voor zowel CQB als skirms op een groter veld.
We hebben deze replica mogen ontvangen van het Poolse bedrijf Gunfire. Bij aankomst viel op dat er een klein gat in de doos zat, waardoor de lak op de hendel van de charging handle licht beschadigd geraakt is. Maar aangezien alles nog wel naar behoren werkt, mocht dit de pret niet drukken.
In de doos vind je (naast natuurlijk de replica zelf) een plastic high-cap magazijn waar 330 BB’s in passen, een staafje om de loop mee schoon te maken, een extra veer (waarmee je van ~400 FPS naar ~300 FPS gaat) en een handleiding. De handleiding gaat meer over airsoftapparaten in het algemeen en bevat een paar waarschuwingen. Je vindt er geen informatie over deze specifieke replica, dus je hebt gelijk het een en ander uit te zoeken.
Let er op dat er geen batterij en lader bij geleverd worden, die moet je er dus nog even bij bestellen. Op de productpagina op de website van Gunfire staan links naar een tweetal aangeraden accu’s; 7.4 volt lipo’s met 1600 mAh.
De body van het apparaat is gemaakt van kunststof. Als je full metal replica’s gewend bent kan dit misschien wat goedkoop aanvoelen, maar het is net zo bij het originele wapen en het gebruikte materiaal voelt hoogwaardig en stevig aan. Op de kolf en handgreep zit een soort anti-slip opervlak, waardoor het apparaat lekker aanvoelt in je hand en tegen je wang.
Opvallend is dat de gehele body is voorzien van het originele Kryptek Typhon camouflagepatroon, wat is aangebracht door middel van een watertransfer. Beide kanten van de replica zijn afzonderlijk van elkaar ‘gedipt’, waardoor bij ons exemplaar het patroon aan de rechterkant van het apparaat veel duidelijker zichtbaar is dan aan de linkerkant. Of je het mooi vindt is natuurlijk heel persoonlijk, maar het ziet er heel bijzonder uit en het zal waarschijnlijk ook best effectief zijn. De transfer is mooi mat en ziet er netjes en gedetailleerd uit.
De volledige voorkant van het apparaat (loop, flash-hider, richtkijker) is gemaakt van metaal en ook hier voelt het apparaat heel stevig aan. Dit zorgt er ook voor dat de replica aan de voorkant en in het midden zwaarder is dan aan de achterkant.
Er zit een klein beetje wobble in de loop, maar dit is te verwachten bij een replica in deze prijsklasse en je zult er waarschijnlijk niet veel last van hebben tijdens het spelen.
Leuke extra’s zijn een aantal 22mm RIS-railtjes die je op beide kanten van het apparaat vindt (twee links en drie rechts). Hierdoor heb je meer dan genoeg ruimte om accessoires aan de replica te bevestigen, wat de inzetbaarheid van dit apparaat verder vergroot.
De geïntegreerde richtkijker heeft -net als het origineel- 1.5x zoom. Verwacht niet dezelfde kwaliteit als de scopes van Swarofski Optik die je op het echte wapen vind, maar het vizier is helder en het richtkruis is goed scherp. In hectische situaties kan het wel eens voorkomen dat je bij het richten naar de binnenkant van je scope kijkt, maar als je een beetje gewend raakt aan het apparaat is het vrij gemakkelijk om de scope naar je oog te brengen en een goed beeld te krijgen.
Het afstellen van het richtkruis gebeurt door middel van een tweetal knoppen op de scope. Een van deze knoppen ging op onze replica echter heel stroef, waardoor je hem niet zomaar even met je vingers draait. Niks wat niet gefixed kan worden, maar wel iets om op te letten.
Aan de bovenkant van de richtkijker vind je nog een backup iron sight (een vinnetje voor, en twee achter). Helaas zitten er geen stipjes verf op, waardoor het (vooral in het donker) lastig kan zijn om hiermee te richten. Dit is natuurlijk gemakkelijk op te lossen door het zelf van wat (in het donker oplichtende) verf te voorzien.
Persoonlijk vind ik het jammer dat dit vizier geïntegreerd is omdat het dan moeilijker te vervangen is. Echter is dit wel een kenmerk van de AUG A1. Heb je liever een AUG waar je zelf een vizier op kan monteren, dan kom je bij de AUG A2 of A3 terecht.
Aan de linkerkant van het apparaat zit de charging handle. Door deze naar achteren te trekken gaat het klepje voor de hop-up in je kolf open. Door de hendel naar boven te duwen vergrendel je deze.
Net als bij de echte AUG kun je de ejection window van links naar rechts verplaatsen, zodat mensen die linkshandig schieten geen hulzen in hun gezicht krijgen. Bij dit apparaat gaat het natuurlijk niet om hulzen, maar kun je de hopup afstellen. Met je vinger gaat dit trouwens wel een beetje moeilijk, want je hebt heel weinig ruimte. Het verplaatsen van de beschermer gaat heel eenvoudig door een rubberen dop aan de ene kant te verwijderen en aan de andere kant er weer op te zetten. Deze dop zit best wel goed vast, maar het lijkt me wel typisch zo’n onderdeel wat je snel kwijt raakt.
De grip aan de voorkant kun je naar boven en beneden klappen door hem aan te trekken en in de gewenste richting te bewegen. Je kunt de grip in drie standen zetten (omhoog, omlaag en in het midden). In de middelste stand vergrendeld hij echter dusdanig dat hij niet verder omlaag kan, maar wel omhoog. Oppassen dat je je vingers er niet tussen krijgt dus. Verder vind ik het jammer dat de grip niet is uitgevoerd met hetzelfde anti-slip materiaal als op sommige andere delen van de replica wel zit, waardoor hij nogal glad is. Er zit een vrij grote kier tussen beide helften van de grip en en er zit een behoorlijke speling op, waardoor dit onderdeel van het apparaat verreweg het goedkoopste aanvoelt.
Het apparaat schiet zowel semi- als volautomatisch. Dit is echter niet in te stellen met een fire-selector zoals je bij bijvoorbeeld een M4 gewend bent. De replica heeft een Spz-kr stijl progressieve trekker waarmee je semiautomatisch schiet door de trekker tot halverwege over te halen en volautomatisch door de trekker volledig in te drukken.
Je zet het apparaat op safe door middel van een knop die zich net boven de trekker bevindt. Deze knop loopt door het apparaat heen, zodat hij door zowel links- als rechtshandigen eenvoudig te bedienen is. Door de knop naar de rechterkant te duwen vergrendel je de trekker, en door hem naar links te duwen onthul je een rode stip die aangeeft dat je replica klaar is om te schieten. De randjes van de knop zijn ontzettend scherp, dus deze moet je misschien een klein beetje bijvijlen om te voorkomen dat je je vinger open haalt.
Een beetje vervelend aan dit apparaat zijn de magazijnen en de manier waarop je deze moet herladen. Er gaan speciale magazijnen in die zijn voorzien van een soort haakje waar de magazine-release knop achter klemt. Door de knop in te drukken krijg je een hefboomwerking en laat het magazijn los. Je moet echter goed hard op de knop drukken voor het magazijn er uit valt, en vaak blijft het steken in het apparaat. Dat dit zo stroef gaat is soms best onhandig als je even snel wilt herladen. Waarschijnlijk gaat dit wel wat soepeler naarmate het materiaal een beetje ‘slijt’. Wat ook vervelend is, is dat er op een of andere manier een BB tussen de knop was komen te zitten. De BB past er precies tussen, en het was best lastig om deze er tussenuit te krijgen.
Het uit elkaar halen van dit apparaat is super eenvoudig en zonder speciaal gereedschap binnen een paar seconden te doen. Om de binnenloop en hop-up te verwijderen haal je simpelweg je charging handle naar achteren, duwt een metalen knop naar beneden en voilá, het is er uit. Ook het gedeelte met de charging handle en de richtkijker haal je er heel gemakkelijk uit, het is een kwestie van 1 vergrendelende knop indrukken.
Om bij het accu-compartiment te komen haal je de rubberen achterkant van de stock af. Dit gaat heel gemakkelijk en zonder gereedschap. Ook de zekering is in dit compartiment te vinden, dus ook die is snel te vervangen. Als de accu er eenmaal inzit is het wat lastiger de rubberen dop weer op je apparaat te zetten, want het past nogal precies.
De achterkant van het accu-compartiment is met twee kruiskop schroefjes los te maken, waarna je bij de gearbox kan. Deze zul je in veel gevallen niet eens uit het apparaat hoeven te halen, want met een inbussleutel draai je de veer zo uit je gearbox, dankzij het zogenaamde ‘Power Control Ready’ systeem. Veel gemakkelijker en sneller dan je hele gearbox uit elkaar schroeven!
Zoals eerder vermeld wordt het apparaat geleverd met twee veren. De geïnstalleerde veer schiet rond de 400 FPS, en de extra meegeleverde veer komt tot zo’n 300 FPS. Met de veer die er standaard in zit schoten we op de FPS meter bij Bullet Factory gemiddeld 390 FPS met een ROF van 12.5 BB’s per seconde. De nauwkeurigheid waarmee dit apparaat schiet stelde ook niet teleur. Verwacht niet de precisie van een sluipschuttersapparaat, maar ‘out of the box’ is deze replica behoorlijk accuraat; vooral gezien de geringe lengte van de AUG.
Het apparaat maakt gebruik van een aangepaste versie 3 gearbox. Deze gearbox verschilt van de versie twee doordat de motor op zijn plaats wordt gehouden door de behuizing van de gearbox. Daarnaast zijn versie 3 gearboxen kleiner dan versie 2 en kunnen ze zwaardere veren beter aan. Het laatste verschil is dat de retainerplate (borgplaat) bovenop zit. Door dit ontwerp bespaar je schroeven aan de bovenkant van de gearbox.
Over het algemeen ziet de binnenkant er netjes uit, al vonden we wel een veertje dat licht geoxideerd was, een beetje vreemd bij een apparaat dat nieuw uit de doos komt.
Conclusie
Deze Steyr AUG A1 replica ziet er vooral met het Kryptek camouflagepatroon heel indrukwekkend uit. Hij voelt kwalitatief goed en degelijk aan, met uitzondering van de frontgrip; daar zit toch echt iets te veel ‘wobble’ in. Ook is het jammer dat de magazijnen soms moeilijk uit het apparaat komen. De geïntegreerde scope voldoet aan de verwachtingen, zeker voor een apparaat uit deze prijsklasse. Al met al is de GFG33 A1 een ideale replica voor de beginnende airsofter. Relatief goedkoop, breed inzetbaar en heel gemakkelijk aan te passen.
Voordelen
– Goede prijs/kwaliteit verhouding
– Indrukwekkend uiterlijk
– Veer is heel gemakkelijk te vervangen
– Goede kwaliteit kunststof
– RIS rails
– Vrij goede richtkijker
– Geschikt voor zowel links- als rechtshandigen
– Batterij en zekering makkelijk te bereiken
Nadelen
– Front grip voelt een beetje goedkoop aan
– Handleiding laat te wensen over
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.