Hallo en welkom in de wereld van airsoft.
Als je net komt kijken, ben je waarschijnlijk een beetje overdonderd. Waar moet je beginnen?
Deze beginner’s guide zal je het een en ander duidelijk maken over de airsoftsport. Van het legaal uitoefenen tot een kleine uitleg over gear en airsoft apparaten.
Ik hoop dat deze guide duidelijk, informatief en vooral handig is voor beginnende spelers.
1. Beginnen met airsoft
Voordat je met écht airsoft kan beginnen, heb je het een en ander nodig. En het belangrijkste hiervan is niet je airsoft apparaat. Ook niet je camouflagepak.
Nee, het is je Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) lidmaatschap. Zonder je lidmaatschap, is het net zo illegaal als dat het altijd geweest is om airsoftapparatuur aan te schaffen en om de airsoftsport te beoefenen. Dus zonder lidmaatschap (en niet ingeschreven als introducé), is het strafbaar om te airsoften in Nederland.
Je wilt beginnen met airsoften maar je weet niet zeker of het je wat lijkt. Dan kun je natuurlijk een dagje in belgië gaan spelen met een huur pakket óf je gaat mee met een vriend / kennis als introducé.
Dit wil zeggen dat de vriend / kennis je inschrijft op de website van de NABV als introducé en je zodoende met een apparaat van desbetreffende persoon een dagje mee mag doen.
Wat heb je allemaal nodig om een lidmaatschap aan te vragen?
- Verklaring omtrent gedrag
- Pasfoto volgens matrix van 2007
- €84,- per jaar
- Account bij de NABV
Aanmelden voor de NABV kan hier:
https://mijn.nabv.nl/Registreer
Via die link kan je je aanmelden voor de NABV, hierna volgen een aantal stappen welke je moet volgen.
- Pasfoto uploaden
- VoG aanvragen (digitaal is een stuk goedkoper en sneller)
- Zodra je de VoG binnen hebt, origineel opsturen naar de NABV
- Als de VoG is goedgekeurd, betaling verrichten
- Met spanning afwachten op je NABV pas.
Als je de pas hebt ontvangen, dan mag je bijna legaal een airsoft apparaat bezitten.
Er is echter nog één ding waar je op moet letten.
Je moet je apparaat in een afgesloten ruimte met degelijk slot opslaan. Familie en vrienden zonder NABV-lidmaatschap mogen geen toegang tot deze ruimte hebben.
Heb je dit allemaal voor elkaar? Nu mag je eindelijk je airsoft apparaat correct en legaal bezitten.
In de volgende paragraaf gaan we het hebben over veiligheid, de do’s en dont’s en vooral tips.
2. Veiligheid
De airsoftsport is niet geheel zonder risico. Je schiet immers met kleine projectielen die, vooral in de regio van het gezicht, aardig wat schade kunnen aanbrengen. Vervelende incidenten proberen we echter tot een minimum te beperken.
Om die reden is een veiligheidsbril gewoonweg verplicht; zonder bril kom je het veld niet in. Er is eigenlijk maar één plek op het terrein waar je je bril af mag doen, dat is de safety zone.
Dit is de plek waar iedereen zijn spullen heeft staan, en zich omkleedt voor de dag.
Hier worden ook de apparaten gebruiksklaar gemaakt, denk hierbij aan magazijnen vullen, en accessoires op het apparaat monteren.
Tevens wordt hier vaak ook gegeten, gedronken etc. Dus hier staan de apparaten op safety, en bevindt zich geen magazijn in het apparaat.
En zelfs hier raad ik aan, houd je bril op. Er kan altijd wat gebeuren, ook al zijn alle juiste maatregelen getroffen.
De veiligheidsbril komt breder aan bod in het kopje “Gear”
Goede, stevige schoenen zijn ook zeer aan te raden, aangezien een terrein vaak oneven is.
Er zijn nog meer veiligheidsmaatregelen die je zelf kan nemen, maar die niet verplicht zijn.
Denk hierbij aan gezichtsbescherming als een mesh mask, balaclava, een full face mask, een shemagh…
Deze kunnen vooral op CQB locaties zeer fijn zijn, maar uiteraard ook gewoon in woodland gebieden.
Denk bij veiligheid niet alleen aan de bescherming van je eigen lichaam, maar ook aan veilig handelen ten bate van je omgeving.
Behandel je apparaat altijd alsof het geladen is, ga dus niet met je loop rondzwaaien op hoofdhoogte. Houd de loop netjes naar de grond gericht. En houd je vinger van de trekker.
Als je je aan deze regels houdt, is het risico dat er gewonden vallen aardig klein.
3. Airsoft Apparaten
Airsoft speel je natuurlijk met een airsoft apparaat, let hierbij op de benaming want het is géén wapen, maar een apparaat. Velen noemen het ook wel de replica, ook al is het niet de officiële benaming. Om misverstanden te voorkomen, leer je jezelf de correcte term “Airsoft Apparaat” of “AA” aan. Het airsoft apparaat noem ik vanaf nu aan dan ook simpelweg AA.
Er zijn veel verschillende soorten BB’s, maar in Nederland is een AA gebonden aan één type projectiel, namelijk:
Een 6mm, biologisch afbreekbare BB.
Alles wat een andere maat BB kan schieten, wordt niet beschouwd als AA en valt dus niet onder het lidmaatschap van de NABV.
Het normale gewicht van een 6mm BB ligt tussen de 0.20 en 0.30 gram.
Let echter wel op dat de BB daadwerkelijk biologisch afbreekbaar is, bij sommige fabrikanten is het onduidelijk of ze biologisch afbreekbaar zijn.
Als je net op zoek bent naar een AA, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.
De 4 meest voorkomende typen apparaten zijn toch wel de AEG (Automatic Electric Gun), GBB (Gas Blowback), en de Spring Powered (Handmatig airsoft apparaat).
Ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
AEG (Automatic Electric Gun)
Dit is het meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke type van de 3. De AEG maakt gebruik van een accu / batterij die ervoor zorgt dat het apparaat werkt. De AEG is een stuk onderhoudsvriendelijker dan bijvoorbeeld de GBB.
AEG’s zijn over het algemeen wat goedkoper in eerste aanschaf dan een GBB, en vooral de magazijnen zijn veel goedkoper.
Tevens is een AEG vrij makkelijk te upgraden of te downgraden. Naar de gewenste snelheid bijvoorbeeld.
De nadelen van een AEG zijn dat het geluid niet echt realistisch te noemen is en dat je een vrijwel te verwaarlozen terugslag hebt.
Dit is uiteraard te compenseren door een EBB (Electric Blowback) maar deze zijn nog niet op het punt dat ze je een echte ‘kick’ geven.
Uiteraard zijn er fabrikanten die een speciaal systeem hebben welke er voor zorgt dat je wel een ‘kick’ krijgt. Zoals de Tokyo Marui Shock lijn, de KWA Electric recoil gun en het BOLT recoil shock system.
Om het geluid wat realistischer te maken heb je ook de zogenoemde amplifiers; deze veranderen het geluid een beetje, en werken bij de ene beter dan bij de andere.
In deze categorie heb je zeer veel varianten zoals een Electric blowback, Hybride, PTW etc.
De PTW is een apparaat dat gebruikt wordt door verschillende instanties als goedkope oplossing om te kunnen trainen met de juiste dimensies en ‘feel’ van het echte werk.
De PTW wordt door sommige mensen gezien als het ultieme airsoft apparaat, zowel in looks en feel als in prestaties.
De aanschafprijs van een PTW ligt echter zo hoog, dat de meesten er nooit aan zullen beginnen.
GBB (Gas Blowback)
De Gas Blowback is wat realistischer dan een AEG. Dit komt vooral door het geluid en de terugslag. Zo klinkt het geluid wat meer als een echt schot dan een elektromotor. En de kick wordt geproduceerd door gas dat ontsnapt in een bepaalde richting.
Dit platform kan je upgraden, maar je hebt wel enige kennis van het apparaat nodig.
De nadelen van een GBB zijn dat ze slechter gaan werken naarmate het koeler wordt buiten, de effectieve temperatuur varieert per gastype, maar over het algemeen is 15°C tot 25°C een reële waarde waarop een GBB effectief is.
Om deze reden is een GBB in Nederland, als een (begin) primary, een minder betrouwbare keuze, gewoonweg omdat het in Nederland vaak veel kouder is dan 15°C.
Al met al zul je veel mensen rond zien lopen met een GBB sidearm, vaak omdat de elektrische variant van een AEP (Automatic electric pistol) nogal te wensen overlaat op het gebied van accuraatheid, realisme en kracht.
Bij de GBB sidearm beweegt de slede ook daadwerkelijk naar achteren, wat voor de terugslag zorgt. Dit is uiteraard realistischer dan wanneer de slede stil blijft liggen, wat bij de AEP het geval is. Je hebt ook gas powered pistols zonder blowback, deze zul je echter wat minder zien.
Spring Powered
Deze variant wordt vooral teruggezien als sniper rifles en shotguns, die een BB af kunnen schieten door het handmatig spannen van een veer.
Veel mensen kennen dit systeem van het balletjespistool van de kermis of uit Spanje.
Voor een sniper rifle is dit een goed systeem, gezien een sniper in het echt ook niet volautomatisch schiet.
Voor een automatisch platform, is dit vanzelfsprekend een slechte optie.
Deze variant zal je buiten een sniper rifle of shotgun, vrijwel niet zien. Hooguit als een sidearm om de outfit er leuker uit te laten zien.
BB
Voor airsoft gebruiken wij in Nederland de biologisch afbreekbare BB, 6mm in doorsnede. Andere BB’s zijn niet toegestaan.
Let wel goed op bij de aanschaf van bbs, deze worden zowel in biologisch afbreekbare variant als in de variant verkocht die er na 100 jaar nog steeds ligt.
Let vooral op: Alle apparaten met een andere diameter dan 6mm zijn volgens de wet GEEN airsoft apparaat.
4. Gear
Als beginnende airsofter heb je natuurlijk ook gear nodig. Denk hier bij aan het camouflagepak, je bril en eventueel een tactisch vest. Eigenlijk alles buiten je AA.
Bril
Zoals eerder vermeld is, is het enige wat écht verplicht is je veiligheidsbril. Het advies is dan ook om absoluut niet te bezuinigen op een goede bril.
Een goede bril zorgt voor een veilig gevoel, wat de sport uiteindelijk alleen maar leuker maakt. Een paar goede brillenmerken zijn: Willeyx, Swiss Eye en ESS. Er zijn uiteraard nog veel meer goede merken en brillen die ook goed genoeg en bij lange na niet zo duur zijn.
Er bestaan ook de zogeheten mesh brillen, deze hebben in plaats van “glas” een stalen gaas. Echter hebben ze een nadeel, je ziet wat minder dan door conventionele glazen. En als de zon er onder een bepaalde hoek inschijnt zie je niks meer. Nu is het met normale glazen uiteraard ook zo dat de zon je kan verblinden, maar dit is minder dan bij de mesh.
Volgens de officiële regelgeving van de NABV moet er onder een mesh mask te allen tijde een goede veiligheidsbril gedragen worden. Dit omdat een BB met hoge snelheid uit elkaar kan spatten op je mesh mask en in je oog terecht kan komen.
De brillen moeten voldoen aan de EN166 norm.
Camouflagepak
Er zijn veel verschillende camouflagepatronen. Als je net begint, maakt het eigenlijk niet uit welke camo je kiest. De meest slimme zet is om te beginnen met het Nederlandse camouflagepatroon, ook wel Dutch DPM genoemd.
Dit kun je bij de lokale dumphandel al krijgen voor een paar tientjes, het is kwalitatief zeer goed (krijgsmacht spul) en effectief. Met dit pak kun je dan de sport aftasten zonder meteen grof geld neer te leggen voor een outfit die je na drie keer spelen in de kast hangt omdat de sport toch net niet bleek te zijn wat je ervan verwachtte.
Heb je eenmaal je weg gevonden in de airsoft wereld, persoonlijk zou ik dan pas gaan kijken naar het andere werk zoals; Multicam, Digital Woodland, A-tacs e.d.
Schoenen
Dit is eigenlijk net zoals de bril. Hierop bezuinigen raad ik af. Puur om het feit dat airsoft velden nou eenmaal niet een mooi strak stuk gras zijn. Her en der zullen er dingen liggen waar je over kan struikelen, of gaten waar je je voet lelijk kunt verstuiken.
Goede stevige schoenen zijn dus echt aan te raden.
Tactische Gear
De zogenoemde tactische gear is eigenlijk bedoeld om je speelervaring makkelijker en leuker te maken.
Het meest voorkomende is toch wel het tactisch vest. Je kunt hier bijvoorbeeld magazijnen in doen, de kaart van de locatie, je portofoon etc.
Maar je hebt ook tactische gear voor aan je been, arm, e.d.
Hydratatie
Hydratatie is zeer belangrijk bij iedere sport. Zo ook bij airsoft. Het is mij al een aantal keren overkomen dat ik mezelf er op betrapte dat ik al twee uren lang niets gedronken had.
Dit is niet alleen slecht voor de dorst, maar ook levensgevaarlijk. Vooral als het warm is, moet je echt genoeg drinken.
Er worden verschillende dingen gebruikt bij airsoft m.b.t. hydratie.
De meest voorkomende zijn de veldfles, een flesje water, of de camelbag. Deze laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld op je rug hangen zodat je voor bijna de hele dag genoeg water bij je hebt. Het voordeel is dat je deze bijvoorbeeld aan je tactisch vest kunt monteren.
Uiteraard kan het ook met de veldfles, of gewoon een flesje drinken maar deze zul je bij moeten vullen.
Hoofd
Natuurlijk is bescherming voor je hoofd ook fijn om te hebben maar niet verplicht, op de bril na dan. Menig airsofter zul je alleen met een veldpet zien lopen.
Maar er zijn ook helmen, maskers, mesh maskers e.d.
Wat je uiteindelijk kiest is natuurlijk aan jou, maar voor CQB is aanvullende gezichtsbescherming ten zeerste aan te raden.
Een mesh mask is net als de mesh bril een stalen gaas, maar dan in de vorm van je gezicht. Een half mesh mask beschermt alleen je gezicht onder je bril. Een full mesh mask beschermt je hele hoofd.
Onthoud wel dat je onder een mesh mask altijd een veiligheidsbril moet dragen.
5. Je eerste skirm
Het moment is daar dat je eindelijk de eerste keer gaat skirmen met je eigen gear! Waarschijnlijk kun je niet wachten, maar er zijn uiteraard een aantal regels voor een correcte deelname van de skirm.
Bij aankomst van de skirm, is het aan te raden om niet je gehele camouflagepak al aan te hebben. De meeste organisatoren vinden dit niet zo leuk en het is officieel niet eens toegestaan. Je kunt je gewoon op de locatie omkleden.
Als je je pak eenmaal aan hebt, begin je met het voorbereiden van je AA (andersom mag ook).
Hiermee bedoel ik de accu erin stoppen, je magazijnen vullen, de richthulpmiddelen erop zetten en wellicht nog de sling aanhaken. Wat je ook doet, laat je apparaat op SAFE staan en stop NOOIT je magazijn in je apparaat in de safety zone.
Bij iedere organisatie verschillen de standaardregels, echter de FPS (Feet per Second) regels voor een skirm zijn vastgelegd door de NABV:
Volautomatisch: 360 FPS
Single shot: 450 FPS (let op: organisatoren kiezen er soms voor de single shot op 360fps te limiteren)
Bolt action: 500 FPS
Schiet je apparaat harder dan bovengenoemde, mag je niet meespelen. Dit geldt al vanaf 1 fps meer.
Natuurlijk kun je als beginnend airsofter vragen hebben. Snap je bijvoorbeeld iets niet van je apparaat, of een stukje gear, vraag het gewoon aan iemand. De meesten hebben liever dat je goed voorbereid het veld in gaat dan dat je het veld in gaat zonder te weten wat je doet.
Uiteraard krijg je op locatie altijd een briefing over het spelverloop. Bij de briefing krijg je uitleg over welke opdracht(en) er voltooid moet(en) worden en over plaatselijke huisregels.
Om een informatie overload tegen te gaan staan hieronder alvast de algemene regels samen met een paar tips.
Algemene regels
- Minimale schootsafstand varieert, meestal tussen de 3 a 5 meter.
- ‘Pang regel’; op afstanden korter dan de minimale schootsafstand kun je iemand ‘pangen’. Dat wil zeggen je AA richten en luid ‘Pang’ roepen. Dit telt als een hit.
- ‘Blind Fire’ is niet toegestaan, dat wil zeggen je moet van je richtmiddelen gebruik maken. Alleen je loop om een hoekje steken en schieten mag niet i.v.m. de veiligheid.
- Geen magazijnen in je AA op de safety zone, en schiet een paar keer voor je met je ongeladen AA naar de safety zone gaat om alle BB’s uit je AA te halen.
- Altijd je bril ophouden in het veld. Dus ook als hij beslagen is! Kun je echt niet verder of is je bril kapot, roep dan ‘Blind Man’ en het spel wordt stilgelegd zodat je naar de safety zone kan.
- Let er op waar je je loop op richt, ongeacht waar je bent. En vooral in de safety zone!
Marhsalls / Fair Play
- Bij een onduidelijke situatie, neem beide je hit en praat het later uit. Discussies op het veld gaat toch niemand winnen.
- Beschuldig iemand niet te snel van het niet nemen van hits of pangs. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom iemand zijn hit niet heeft gemerkt.
- Als je een probleem hebt met een speler waar je persoonlijk niet uit komt, wordt niet boos maar bespreek het met een Marshall.
- Marshalls hebben altijd gelijk.
- Weet je niet helemaal zeker of je geraakt bent? Neem toch je hit.
Tip: Als je in een CQB-veld speelt, heb je veel hoekjes, etc. Als je gehit bent en terugloopt kun je bij het omgaan van een hoek ‘Dead Man Walking’ roepen zodat men weet dat er een gehitte speler langs komt. Dat voorkomt onnodig BB’s happen. Je kunt ook met je veiligheidshesje om de hoek wapperen voordat je doorloopt.
Het bovenstaande is basiskennis. Houd je er ook écht aan om frustraties en problemen te voorkomen.
Nu is het tijd om het veld te betreden, je bent gebrieft en weet wat je moet doen.
Het is niet ongebruikelijk de eerste keer een veld te betreden en jezelf een ware rambo te voelen. Ga je echter niet zo gedragen. Airsoft is een teamsport waar her en der een rambo actie leuk en zelfs goed kan zijn. Maar over het algemeen gesproken is het niet aan te raden als actieheld door het veld te gaan rennen. Dit kost je veel energie, en vooral veel terug lopen naar je spawnpoint, vaak ook tot ergernis van je teamleden omdat je met je ondoordachte acties het tactisch voordeel van je team hebt verprutst.
Zoals je inmiddels misschien door hebt, is airsoft echt een teamsport; met een team komt airsoft dan ook echt tot zijn recht. Het is dus aan te raden je aan te sluiten bij een team. Er zijn altijd teams op zoek naar nieuwe enthousiaste leden.
Ook zijn er teams die je heel graag op gang willen helpen. Dit doen ze bijvoorbeeld door je een dagje mee te laten spelen / trainen met het team, of een introductieweekend te organiseren voor de beginners in de airsoft sport. Beide kunnen een leuke en vooral leerzame ervaring opleveren.
Communiceren tijdens een skirm
Om te kunnen communiceren met je teamgenoten of medespelers wordt vaak gebruikt gemaakt van handsignalen of bijvoorbeeld een portofoon (walkietalkie). De laatste kan ook heel handig zijn als je gehit bent. Hierdoor kun je snel je team weer terug vinden.
Overigens, DEAD MEN DON’T TALK. Als je gehit bent, houd je je mond dicht tot je weer in je spawn zone bent. Dus niet tegen teamgenoten gaan roepen waar de enemy zich bevindt als je gehit bent. Dat mag je alleen doen als je nog ‘in leven’ bent.
Het is dus aan te raden om een portofoon aan te schaffen, maar zeker niet verplicht.
Op sommige velden is het echter heel erg fijn om er een te hebben, omdat de opdrachten complex zijn en het veld groot. Zo heb je een beter beeld van wat er zich verder op het veld afspeelt.
Er zijn teams die zéér tactisch en zo realistisch mogelijk spelen, ook wel de MIL-SIM teams genoemd. Deze gaan voor volledige MILitaire SIMulatie. Dat wilt zeggen dat (vaak) de outfit tot in de detail is gebaseerd op een bestaande eenheid uit de echte wereld. Denk hierbij aan Delta Force, Commando’s en bijvoorbeeld een SWAT-eenheid.
Als beginneling zou ik me niet teveel bemoeien met de wereld van MIL-SIM. Raak eerst vertrouwd met de basis; je eigen outfit en apparaat.
Je kan uiteraard ook meteen voor de MIL-SIM gaan als dit hetgeen is wat je echt wilt.
Hoe dan ook, het is en blijft je eigen keuze.
6. Disciplines
Hierboven heb ik “je eerste skirm” besproken, dit is echter maar één van de drie disciplines welke de NABV profileert.
Het bovengenoemde is het zogenaamde (p)reënactment. Verder heb je kaartschieten en IAPS.
Reënactement
Reënactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaats vonden, door deelnemers in historisch kostuum. De authenticiteit van aankleding van de deelnemers (kostuums en gebruiksvoorwerpen) is niet altijd even strikt als bij levende geschiedenis, doordat de demonstraties vaak behalve educatief vaak ook recreatief bedoeld zijn.
Bron: Wikipedia
Binnen de Airsoftsport is reënactment een veel beoefende discipline. Reënactment, of het naspelen van veelal militaire (historische) gebeurtenissen is je misschien al bekend. Binnen de Airsoftsport wordt hier een wedstrijdelement aan toegevoegd, zodat er een duidelijke winnaar of verliezer bekend is aan het eind van de wedstrijd. Dit betekent dat een historische gebeurtenis een andere uitkomst kan krijgen. Dit maakt deze discipline ook zo leuk en interessant. Het voegt een extra dimensie toe aan de veelgestelde vraag; ,,Hoe zou het geweest zijn als…”
Ook bij deze discipline gelden veiligheidsregels en andere reglementen. Vanwege het wedstrijdelement wordt er streng toegezien op de naleving van de regels door de aanwezige Marshalls (Scheidsrechters). Het dragen van oogbescherming is te allen tijde verplicht behalve bij een door de organisator aangewezen ‘Safety Zone’.
Veelal wordt tijdens een Airsoftwedstrijd een van tevoren aangekondigd thema gebruikt. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld een slag uit het Vietnam conflict of een belangrijke militaire gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Alles wat geschiedenis is of de interesse heeft van de sportbeoefenaars, kan verwerkt worden in een Airsoftwedstrijd.
Er zijn tevens evenementen of wedstrijden waarbij geen specifiek thema is geselecteerd. Tijdens zo’n evenement of wedstrijd is het interessant om te zien hoe kleurrijk de diverse teams, die hun eigen interessegebied hebben, dit uitbeelden. Een mix van sport, geschiedenis en plezier ontstaat als men ziet hoe verschillende periodes samensmelten.
Kaartschieten
Kaartschieten is een discipline die een sportbeoefenaar uitdaagt zeer accuraat te schieten op een kaart, die op diverse afstanden van de sportbeoefenaar is geplaatst. Dit alles gebeurt vanuit een statische positie. Anders dan bij de discipline Parcours is hier geen tijdsliminiet aan verbonden waarbinnen de schoten geplaatst moeten zijn. Tijdens wedstrijden worden er per deelnemer 5 schoten geplaatst op de kaart. Een optelling van de geraakte punten geeft aan welke score de deelnemer heeft behaald. Een wedstrijd bestaat uit diverse ronden.
IAPS
IAPS is een discipline waarbij de speler uitgedaagd wordt om snel en accuraat te schieten met een verscheidenheid aan Airsoft apparaten in een binnen- of buitenlocatie. Om dit te realiseren volgt men een parcour met obstakels, ook wel “stages” genoemd. Sommigen hebben vele schoten nodig, andere gebruiken slechts enkele schoten om het parcour te voltooien. Om het resultaat meetbaar te maken, worden er verschillende scoresystemen gebruikt. Elk systeem zal de snelheid waarmee het parcour is afgerond, meten. Kracht, zuiverheid en snelheid zijn nodig om een wedstrijd met goede resultaten af te sluiten.
Deze tak van sport is ontstaan bij de reguliere schietsport. Daar begon men rond 1950 met de IPS (International Practical Shooting). Later is deze discipline ook ingevoerd bij de Airsoftsport. Gebleken is dat Airsoft apparaten namelijk prima gebruikt kunnen worden voor IPS. Een geheel nieuwe discipline van de Airsoftsport was geboren.
Het International Airsoft Practical Shooting staat nog in de kinderschoenen. De NABV heeft voornemens om in Nederland een landelijke competitie op te zetten, zodra een regeling voor de Airsoftsport in Nederland is gerealiseerd. Geïnteresseerden kunnen tot die tijd bijvoorbeeld terecht bij Airsoft Action Disciplines in Antwerpen, België.
Bovenstaande teksten zijn afgeleid van de officiële NABV website.
7. Begrippenlijst
AAR: After Action Report, verslag van een skirm door een deelnemer.
AEG: Automatic Electric Gun, airsoft apparaat welke door middel van batterijen aangedreven wordt.
Airsoft apparaat: Het apparaat waarmee airsoft gespeeld wordt.
Assault rifles: de grootste groep airsoft apparaten welke de hoofdtaak hebben in het spel.
BB: 6mm balletje vaak biologisch afbreekbaar. Wordt gebruikt als munitie bij airsoft.
BDU: Battle Dress Uniform (zie GVT)
Bipod: ondersteuning voor bij machine geweren of sniper rifles.
CQB: Close Quarters Battle, aanduiding voor terrein in gebouwen, vaak met gangen en kleine ruimtes.
EBB: Electric Blow Back, elektronisch airsoft apparaat waarbij de slede van een pistool of een ander intern gedeelte beweegt waardoor er een soort terugslag gegenereerd wordt.
Event(s): zie skirms.
FPS: Feet Per Second, snelheidsaanduiding voor de snelheid waarmee de BB afgeschoten wordt.
GBB: Gas Blow Back, airsoft apparaat dat bb’s afschiet door middel van gas(druk) met daarbij een bewegende slede of een ander intern gedeelte dat beweegt zodat er een soort van terugslag gegenereerd wordt.Gearbox: schietmechanisme van een AEG, aangedreven door een motor waarbij met behulp van tandwielen een veer op spanning gebracht wordt. Welke op zijn beurt weer een luchtdrukcilinder aandrijft.
GNB: Gas Non Blowback, airsoft apparaat dat bb’s afschiet door middel van gas(druk) welke niet voorzien is van een bewegende slede.
GVT: GeVechtsTenue, militaire term voor kleding en uitrusting.
Highcap: magazijn, vaak met draaiwieltje of trekkoord om zo de interne veer op spanning te zetten welke de bb’s richting het airsoft apparaat voert. Vaak zijn dit magazijnen van 200bb’s en meer.
Hit: dit roept een speler wanneer hij/zij geraakt is door een BB.
Hop-Up: Het onderdeel dat het draai effect aan de bb geeft zodat het bereik en de (verticale) nauwkeurigheid verbeterd wordt.
Marshal: spelleider/toezichthouder op het spel.
Midcaps: dit zijn magazijnen waar wat meer bb’s in kunnen dan een real/lowcap maar geen laadsysteem in zit zoals de highcap. Er kunnen ongeveer zo’n 70 tot 200 BB’s in.
NABV: Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging
Ondersteuning: AEG airsoft apparaten welke vaak met groot magazijn snel kunnen schieten om dekking te geven/ te ondersteunen in het gevecht.
PAX: Personel At (E)xercise. (zie Tango)
POW: Prisoner Of War, krijgsgevangene,
Pyro: aanduiding voor knalvuurwerk (in NL verboden zonder vergunning).
Realcaps: dit zijn magazijnen welke een evenveel aantal bb’s kunnen bevatten als vergelijkbare magazijnen van een vuurwapen. Er kunnen ongeveer zo’n 20 to 50 bb’s in.
RoF: Rate of fire, de aanduiding voor hoeveel bb’s per minuut het apparaat schiet.
Safety(zone): de locatie waar alle airsoft apparaten ontladen dienen te zijn en het theoretisch veilig is om je bril af te zetten.
Scope: richthulpmiddel op airsoft apparaat, vaak bij snipers.
Skirm(s): speel dag/dagen waarop men de airsoft sport beoefend met andere airsofters.
Smoke: aanduiding voor rookvuurwerk (in NL verboden zonder vergunning).
Sniper rifles: airsoft apparaten welke spring loaded zijn (zie springguns) waarbij voor elk schot handmatig een veer gespannen moet worden. Mogen als uitzondering op AEG airsoft apparaten vaak meer FPS produceren bij het schieten.
Tango: aanduiding voor vijandelijke troepen.
Woodland: Bosrijk gebied.
8. Slotwoord
Deze beginnersguide heb ik gemaakt om de beginselen van de airsoft sport wat makkelijker te maken. Ik (Roy | Excessed) hoop dan ook dat deze guide beginners aardig op weg helpt bij het airsoften.
Graag wil ik de NABV nogmaals bedanken voor het realiseren en in goede banen leiden van airsoft in Nederland!
Voor de guide zijn verschillende bronnen geraadpleegd. De leden van airsoft.nl hebben geholpen met het realiseren en adviseren tijdens deze guide. De begrippenlijst is samengesteld uit verschillende bronnen waaronder: 3division.eu en toothsquad.nl
Graag wil ik de volgende teams bedanken die hebben geholpen met de guide:
Beaker Company, S.H.A.T., Toothsquad, S.T.F.U., Gorrila Taktikz en Brothers in Arms.
Als deze guide je op weg geholpen heeft, zou ik het leuk vinden dit te lezen via airsoft.nl/forums.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.